5 prostych sposobów na udekorowanie tortów i ciast

Total
0
Shares

Torty i ciasta kupowane w cukierni nie zawsze mogą równać się w smaku z tymi upieczonymi we własnym piekarniku, ale zazwyczaj mają one jednak dużą przewagę nad domowymi wypiekami pod względem prezencji. Torty na zamówienie w kształtach i kolorach tak przeróżnych, że aż trudnych do wyobrażenia to obecnie już standard. Nie jest już żadnym problemem zamówienie na przykład tortu z jadalnym zdjęciem jubilata na wierzchniej jego warstwie. Wprawdzie taka sztuczka może być trudna do wykonania samemu w domu, ale istnieje parę innych, prostych sposobów zamienienia ciasta, czy tortu w małe dzieło sztuki.

1. Bezy

Źródło: http://sugarturntable.com

Ułóż kupione w sklepie, albo własnoręcznie upieczone małe bezy dookoła ciasta, tworząc w ten sposób okrąg będący alternatywą dla częstego motywu różyczek z lukru aranżowanych na tortach w ten sam sposób. Ewentualnie ułóż parę tylko bez w jednym miejscu na cieście i obsyp je dookoła pokrojonymi orzechami.

2. Baloniki

Źródło: http://2.bp.blogspot.com

Prostą, a jednocześnie bardzo efektowną dekoracją idealną zwłaszcza na torty urodzinowe są baloniki z ciastek. Jak wykonać takie baloniki? Wystarczy parę zwykłych, okrągłych herbatników posmarować delikatnie lukrem, na który natomiast należy wysypać odrobinę kolorowej posypki. Za sznurki od balonów służyć mogą paski lukrecji, albo inne podłużne żelki.

3. Truskawki

Źródło: http://thehdwallpapers.net

Truskawki nie tylko dodadzą apetycznego koloru ciastu, które z zewnątrz może wydawać się trochę nudne, ale też przyjemnie zrównoważą smak bardzo słodkiego tortu. Trik polega na tym, by truskawki pokroić albo w plasterki, albo w ćwiartki i koliście rozłożyć na wierzchu ciasta, albo tortu. Całość można zalać następnie truskawkową galaretką, albo posmarować lekko rozgrzanym dżemem malinowym. Efekt gwarantowany.

4. Cytryny

Źródło: http://korenainthekitchen.files.wordpress.com

Lukrowane cytryny to jedne z najprostszych i najtańszych w wykonaniu dekoracji cukierniczych. Przepis na takie małe cudeńka jest banalnie prosty. Wystarczy rozgrzać w garnku 3/4 szklanki wody, w której należy rozpuścić 3/4 szklanki cukru i następnie w takim roztworze przez 5 do 7 minut gotować pokrojoną w plasterki cytrynę. Po takiej kąpieli należy odstawić cytryny do ostygnięcia i wyschnięcia. Zimne są już gotowe do przystrajania ciast i tortów.

5. Czekoladki

Źródło: http://4.bp.blogspot.com

Ułóż czekoladki na wierzchu ciasta w równe, geometryczne wzory, naprzemiennie używając raz większych, raz mniejszych czekoladek. Albo zabaw się kolorami wykorzystując M&Msy, czy też inne czekoladowe drażetki. Na odpowiednio dużym cieście można nawet pokusić się o "namalowanie" jakiegoś obrazka przy pomocy różnych kolorów M&Msów.

Artykuły podobne