6 wskazówek, jak upiec idealne ciasto

Total
0
Shares

Urodziny, imieniny, czy zwykłe spotkanie z przyjaciółmi, to tylko niektóre z okazji, kiedy na stole bardzo mile widziane jest domowe ciasto. Czy to w celu rozpieszczenia podniebień gości podczas specjalnej okazji, czy dla domowników na uprzyjemnienie niedzielnego popołudnia, domowe wypieki są zawsze dobrym pomysłem. Jak zatem zabrać się za pieczenie idealnego, rozpływającego się w ustach ciasta?

1. "Nie" dla zimnych jajek

Źródło: http://www.pantryspa.com

Pewnie wiesz już, że masło używane do ciasta powinno być w pokojowej temperaturze. Takie same reguły gry dotyczą jajek. Jeżeli nie będą wystarczająco ciepłe, masa na ciasto nie osiągnie oczekiwanej gładkości i jednolitości. W przypadku, gdy brakuje ci czasu, masło możesz delikatnie podgrzać w mikrofalówce w najniższej temperaturze w 5-sekundowych odstępach czasu. Jajka natomiast wstaw do ciepłej wody na 10-15 minut.

2. Dokładnie odmierz mąkę

Źródło: http://cdn1.amara.co.uk

Co: Zestaw miarek NEST Plus

Gdzie: http://www.przyjemnegotowanie.pl/

Za ile: 59,00 zł

Mąkę wsypuj łyżką do suchych miarek odpowiednich rozmiarów, a nadmiar usuń przesuwając nożem po powierzchni usypanej tak górki z mąki. Nie nabieraj mąki miarką prosto z torebki, gdyż mąka będzie wtedy bardziej zbrylona i ostatecznie użyjesz jej więcej niż potrzeba.

3. Pędzelek

Źródło: http://blender.wpengine.netdna-cdn.com

Używaj pędzelka spożywczego do posmarowania blachy tłuszczem. Dzięki temu będzie on dużo bardziej równomiernie rozprowadzony, a cały proces zajmie dosłownie parę sekund. Nabierz trochę miękkiego masła na łyżkę i nanieś to masło na pędzelek rozprowadzając je później na blaszce, albo papierze do pieczenia.

4. Już w piekarniku…

Źródło: http://beckyshomestead.com

Ustaw blaszki jak najbardziej w centrum piekarnika. Jeżeli pieczesz więcej niż jedno ciasto, to pamiętaj, aby blaszki nie były zbyt blisko siebie, albo ścianek piekarnika. Najlepiej połóż każde z ciast na innych poziomach, tak, aby cyrkulacja powietrza w piekarniku była jak najbardziej swobodna.

5. Obracamy

Źródło: http://bakeddessertcafe.files.wordpress.com

Obracaj foremki podczas pieczenia, aby zapewnić ciastu równomierne nagrzanie z każdej strony. Poczekaj jednak aż ciasto będzie już w średniowypieczone – mniej więcej po 2/3 czasu pieczenia. Jeżeli ruszy się ciasto zbyt wcześnie to istnieje duże prawdopodobieństwo, że się ono zapadnie. Przy pieczeniu paru ciast na różnych poziomach, jest to również czas na małe tasowanie.

6. Do góry nogami

Źródło: http://4.bp.blogspot.com

Po wyjęciu z piekarnika, studź ciasto do góry nogami. Pozwoli to na wyrównanie góry ciasta i uzyskanie perfekcyjnego kształtu na przykład dla biszkoptów, które mają być później wykorzystane do wielowarstwowych ciast. Jeżeli góra ciasta jest nadal zbyt krągła po takim studzeniu, usuń wybrzuszenia za pomocą długiego noża.

Artykuły podobne